Tips om besluitvaardiger te worden

Herken je dat je af en toe wordt overweldigd door een groot aantal keuzes. Die maken het niet makkelijker om een besluit te nemen. Ik krijg vaak de vraag hoe word ik nu besluitvaardiger? Vandaag een aantal tips om hier zelf mee aan de slag te gaan.


Allereerst neem de tijd om voldoende informatie te verzamelen. Dit helpt je om verschillende opties in kaart te brengen en ook mee te nemen in de richting van je besluit.


Let wel dat te veel opties je niet helpen bij het nemen van je besluit dus beperk de opties tot maximaal 2 of 3.


Weet ook waar jij voor staat. Wees bewust van jouw waarden en prioriteiten. Breng die in kaart.


Kijk nogmaals naar jouw opties en bedenk wat echt belangrijk voor jou is. Grote kans dat je dan een aantal opties kunt schrappen. Door je waarden en prioriteiten te kennen, kun je steeds beter besluiten maken die bij jou passen.


En uiteindelijk draait het om durf. Soms is het moeilijk vooral als er geen perfecte oplossing is, maar als jij weet waar je voor staat en gaat dan kun je steeds gerichter jouw gewenste optie in kaart brengen.


Jij maakt hierdoor de drempel om een besluit te nemen steeds kleiner, want jij weet dan wat goed voor jou is.


Bedenk ook dat besluitvaardigheid een vaardigheid is die je kunt leren en verbeteren. Het vraagt dus ook oefening en aandacht. Hopelijk leer jij jezelf met deze tips eerder en mogelijk betere beslissingen te nemen in je leven.


Bekijk de andere tips