Tips om voor jezelf op te komen

Het is niet altijd makkelijk om voor jezelf op te komen. Soms lukt het wel privé en weer niet op werk of andersom. Soms ligt het ook aan de omgeving waar je op dat moment bent. Deze week een aantal tips die je kunnen helpen om voor jezelf op te komen.

Werk gericht aan je zelfvertrouwen.
Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker het wordt om voor jezelf op te komen. Je kunt je zelfvertrouwen vergroten door positieve dingen van jezelf te benoemen. Pak pen en papier en schrijf jouw kernkwaliteiten en pluspunten op. Vind je dit moeilijk? Vraag dan aan een vriend, familielid of coach om je daarbij te helpen.

Wees duidelijk.
Andere mensen kunnen niet raden wat jij denkt of voelt. Vertel dus waar jij behoefte aan hebt en doe dat op een duidelijke en respectvolle manier. Alleen dan kan de ander daar daadwerkelijk op reageren.

Ken je grenzen.
Voordat je voor jezelf kunt opkomen, is het belangrijk om te weten wat jouw grenzen zijn. Wat is voor jou acceptabel en wat niet? Wat wil je wel doen en wat niet? Als je je grenzen kent, kun je ze ook beter aangeven aan anderen.

Oefen met voor jezelf opkomen.
Hoe vaker je voor jezelf opkomt, hoe makkelijker het wordt. Begin met kleine dingen, zoals ‘nee’ zeggen tegen een verzoek waar je geen zin in hebt. Naarmate je meer oefent, kun je je ook op grotere dingen gaan focussen, zoals het aangeven van je mening of het verdedigen van je rechten. Vraag een vriend of je partner met je te oefenen en krijg zo nog meer ideeën hoe je dat kan doen.

Dan nog dit:

Luister altijd naar je gevoelens. Als jij je niet prettig voelt bij iets, is dat een signaal dat je grenzen worden overschreden. Luister hiernaar en neem actie.

En bedenk dat het tijd en ook oefening vraagt om nieuw gedrag eigen te maken en dat iedere dag een nieuwe dag is om te oefenen. Wees ook niet bang om hierbij hulp te vragen.