Tips voor het opbouwen van een nieuwe routine

Als je niet meer weet waar en wanneer je moet beginnen dan kan een nieuwe routine je helpen. Maar hoe krijg je die routine aan de praat? Vandaag een aantal tips om een routine op te gaan bouwen.

Allereerst: Doe niet alles tegelijk, bouw een routine langzaam op

Dus begin bij het begin
Als je geen vaste routine hebt kijk eerst eens naar je dagindeling en begin bij het begin. Hoe laat sta ik op? Wisselt dat vaak? Wat is voor mij de beste tijd om op te staan zodat ik goed aan mijn dag kan beginnen. Zet drie weken lang elke dag je wekker op dat tijdstip (ook in het weekeinde) en sta daadwerkelijk op. Na drie weken kijk je hoe dat voelt.
Probeer het paar weken uit
Hetzelfde kun je doen met het tijdstip waarop je naar bed gaat. Hoeveel slaap heb ik nodig om mij goed te voelen? Haal ik dat als ik op dat tijdstip ga slapen. Ga eens drie weken op dezelfde tijd naar bed, zodat je het aantal uren slaap haalt dat jij nodig hebt. En ook hier kijk na die 21 dagen hoe dat voelt.

Planning
Ook van het tijdstip waarop je eet kun je een routine maken. Neem je ontbijt, lunch en avondeten ongeveer op hetzelfde tijdstip. Maak hier een planning voor. Zorg dat je je lunch klaar hebt staan en neem die mee naar je werk. Markeer het tijdstip van je lunch ook in je agenda. Kijk ook hier weer of het na drie weken verschil maakt.

Begin vooral klein
Routines opbouwen kan best lastig zijn, dus begin klein en voeg geleidelijk aan nieuwe activiteiten toe. Tegen mijn coachees zeg ik altijd doe het in hele kleine stappen. Overhaast niet(s). Kijk hoe het bij de eerste stap voelt, ervaar drie weken hoe dat werkt en ga daarna pas verder met de volgende stap.

En geef niet na één dag op. Hoe vaker je een activiteit herhaalt, hoe meer het een automatisme wordt. En niet getreurd als het een keer niet lukt, morgen is een nieuwe dag.

En vergeet niet dat je zelf kunt bijsturen als iets niet voor jou werkt. Jij zit achter de knoppen om de routine werkend te maken en ik ga ervanuit dat jij hier ook belang bij hebt. Blijf dus altijd flexibel en pas je routine aan en leer wat het beste voor jou werkt.

En als laatste: wees aardig en geduldig met jezelf. Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en aandacht.