Tips om beter met werkstress om te gaan

Deze week staan mijn gesprekken in het teken van werkstress. Voor de meeste mensen kan werkstress een grote uitdaging zijn. Een goede balans vinden is van essentieel belang. Niet alleen voor onze prestaties, maar vooral ook voor onze mentale en fysieke gezondheid. Vandaar deze week een aantal tips om beter met werkstress om te gaan.

  1. Hoe deel jij je tijd in oftewel timemanagement. Vaak is een goede planning jouw sleutel tot succes. Maak een realistische to do lijst en focus je op prioriteiten. Heb je daarbij hulp nodig kijk eens naar de Pomodoro-methode die je kan helpen om je tijd efficiënter te benutten of zet de Eisenhowermatrix in om te bepalen wat voor jou vandaag echt urgente zaken zijn.
  2. Stel grenzen oftewel leer eens nee zeggen. Zorg bijvoorbeeld voor een duidelijke grens tussen werk en privé. Zet een duidelijke punt achter je werkdag en ga daarna verder met je sociale leven, je gezin of je vrienden. Een goede balans tussen je professionele en je persoonlijke leven gaat je helpen bij het verminderen van werkstress.
  3. Niet voor iedereen geschikt, maar probeer eens wat ontspanningstechnieken uit zoals bijvoorbeeld meditatie. Maak het jezelf daarin niet te moeilijk, kijk bijvoorbeeld eens naar effortless mediteren. Dat heeft mij geholpen van mijn prestatiedrang ik moet ontspannen tijdens het mediteren af te komen. Ontspanningstechnieken helpen om je mentale veerkracht te vergroten en ook kalm en helder te blijven tijdens stressvolle situaties.
  4. Ga naar buiten en beweeg. Regelmatige beweging helpt om stress te verminderen. Kom je er niet aan toe, zet dan een wekker en maak een korte wandeling. Kan ook een rondje om je bureau zijn als je niet naar buiten kunt.
  5. Houd het niet alleen voor jezelf dus praat erover. Deel je ervaringen en gevoelens met familie, vrienden en ook collega’s. Vaak blijken zij ook zelfde ervaringen te hebben. Delen kan opluchting bieden, maar ook een gevoel van verbondenheid.

Mijn voornaamste tip: Laat werkstress niet je leven beheersen. Wil je hulp van een coach kijk dan eens op mijn website https://desireevanderjagt.nl/platform-uit-je-hoofd-in-je-lijf/. Of nog leuker kom eens vrijblijvend kennismaken.